Konkursförvaltning
15618
page-template-default,page,page-id-15618,page-child,parent-pageid-12,bridge-core-1.0.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Konkursförvaltning

Insolvensrätten, eller obeståndsrätten, är ett mycket brett rättsområde som berör allt från rekonstruktionsåtgärder och konkurs till att bevaka fordringsägares rättigheter.

 

Vi härleder vår konkursrätt från den romerska rätten och principiellt är förfarandet detsamma nu som då.

 

Konkurs är en rättslig konsekvens av att inte i rätt tid kunna betala sina förfallna skulder då denna oförmåga inte endast är tillfällig (obestånd). Lagen gäller både fysiska personer och juridiska personer.

 

Rätten ska till konkursförvaltare utse en person som har goda juridiska kunskaper i obeståndsjuridik, affärsjuridik samt en rad andra centrala rättsområden, såsom arbetsrätt, immaterialrätt, straffrätt m m. Förvaltaren ska också vara en skicklig företagsledare och affärsman som ska kunna hantera såväl daglig förvaltning av företag som avyttring av konkursegendom. Till detta kommer att förvaltaren ska ha en bra organisation som kan hantera allt som sammanhänger med drift av företag, inköp och försäljning, personaladministration, bokföring m m. Förvaltaren måste slutligen ha goda personliga kvaliteter, såsom gott omdöme och hög integritet. Inte sällan ställs förvaltaren inför beslut som gynnar eller missgynnar någon intressent i konkursen. Att förvaltaren äger borgenärernas förtroende är därför avgörande för dennes möjlighet till framgång i sitt arbete.